fbpx

   

[email protected] +38162222909

PRIJAVI SE ZA OSNOVNU PADOBRANSKU OBUKU

13. aprila sa početkom u 9h biće organizovana osnovna padobranska obuka. Prema planu obuke prvi dan je rezervisan za teoretski deo, dok se drugog dana izvodi prvi skok sa 1200 metara.

Da biste se prijavili za obuku potrebno je poslati sledeće podatke na mail [email protected]

  • Ime (ime oca) i prezime
  • Datum rođenja
  • JMBG
  • Adresa stanovanja
  • Broj telefona

Za obuku je potrebno da sa sobom na aerodrom ponesete:

  • Ličnu kartu
  • Lekarsko uverenje koje omogućava da skačete (lekarski za vozača B kategorije) ILI vozačku dozvolu B kategorije

Prijave su otvorene do četvrtka, 11.04.

Cena obuke u koju je uključen i prvi skok je 150€. Za dodatne informacije u vezi sa obukom možete se obratiti Danici na broj +381652039572


(U slučaju nepovoljnih meteo prilika moguće je odlaganja obuke, ili prvog skoka)

 

Static Line kurs

U static line obuci prvo ćete savladati upravljanje kupolom, pa tek kasnije napredovati do veština slobodnog pada. Glavna prednost ovog načina obuke je to što od prvog skoka skačete samostalno i što je cena obuke manja od ostalih metoda. Proći ćete teorijsku obuku kroz koju ćete ovladati veštinom upravljanja kupolom, pravilima letenja na aerodromu (školski krug) i vanrednim procedurama u slučaju otkaza nekog dela opreme. Nakon toga, spremni ste za svoj prvi skok sa 1200 metara. Padobran će biti povezan sa avion trakom (tzv. gurtnom), koja automatski otvara padobran kada iskočite iz aviona. Nakon što se padobran otvori, instruktor će vas navoditi sa zemlje putem radio stanice. Sletećete, i nakon dva sata, kada vaš mozak napokon počne da procesuira prethodno iskustvo, shvatićete da ste sada u svetu padobranstva!

Nakon prvog skoka, narednih nekoliko skokova su tzv “simulacije”, kroz koje ćete vežbati položaj tela prilikom odvoja od aviona. Nakon što iskočite, povući ćete ručicu padobrana koja simulira otvaranje kupole, dok će vaš padobran i dalje otvarati gurtna. Nakon par uspešnih simulacija, bićete spremni za pravu stvar: Skočićete sa 1500 metara, izbrojati tri sekunde i samostalno otvoriti svoj padobran.

Kada savladate samostalno otvaranje padobrana, spremni ste za finalni deo vaše obuke-slobodan pad. Postepeno ćete povećavati visinu skoka do 3500 metara, i razvijati veštine slobodnog pada. U početku će vaš jedini zadatak biti da padate stabilno na stomaku, dok ćete kasnije napredovati do izvođenja raznih zaokreta, kontrole brzine propadanja, pa čak i rađenja salta. Kada sve to savladate, trebalo bi da ste stigli do 25. skoka da ste spremni za finalni korak do A dozvole – vaš prvi padobranski ispit!

 

PRATI NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZA JOŠ ZANIMLJIVOG SADRŽAJA!

Najčešće postavljena pitanja

Kako da se obučem za svoj prvi skok?

Trenerka ili druga odeća koja vam ne ograničava kretanje i patike su najbolji izbor za svoj prvi skok. Laka jakna je potreba ukoliko je hladno vreme. Odeća ne sme da bude preširoka, zato što višak materijala može prekriti ručice vašeg padobrana. Odeća sa kapuljačom nije dozvoljena pošto će vam kapuljača smetati u toku slobodnog pada, kao ni papuče ili sandale, zato što mogu izazvati probleme prilikom sletanja. Duga kosa bi trebalo da bude svezana, a nakit, mobilne telefone, i foto aparate treba ostaviti na zemlji.

Da li mogu da povedem porodicu i prijatelje sa sobom?

Dozvoljeno je da povedete vama drage ljude sa sobom na aerodrom, ali imajte na umu da će vaša obuka trajati veći deo dana, i da ljudi koji direktno ne učestvuju u obuci neće moći da budu u učionici, da bi se izbeglo ometanje. Vaša porodica i prijatelji vam se mogu pridružiti na livadi nakon vašeg prvog skoka.

Da li mi treba lekarsko uverenje za skakanje?

Potrebna vam je vozačka dozvola, lekarsko uverenje za vozačku dozvolu, ili vazduhoplovno lekarsko uverenje klase 2. Ukoliko patite od hroničnih oboljenja ili redovno uzimate lekove, konsultujte se sa vašim lekarom pre vašeg skoka.

Da li je potrebna neka priprema pre dolaska na aerodrom?

Potrebno je da dođete odmorni, i da imate lagan obrok pre dolaska na aerodrom. Vaša obuka za prvi skok će biti intenzivna, u interesu je vaše bezbednosti da budete maksimalno skoncentrisani, a umor i glad neće pomoći tme. Potrebno je da ponesete foto ispravu (ličnu kartu ili pasoš), kao i dokaz o zdravstvenoj sposobnosti – vozačku dozvolu, lekarsko uverenje za vozačku dozvolu, ili vazduhoplovno lekarsko uverenje klase 2.

Mogu li da ponesem mobilni telefon / kameru za snimanje skoka?

Ne dozvoljavamo našim učenicima da nose uređaje za snimanje skoka sa sobom, predmeti koji ispadnu sa nekoliko stotina metara mogu ozbiljno da povrede ljude na zemlji, a uređaji prikačeni na telo bez specijalnih nosača mogu da se zapetljaju za delove padobrana u toku procesa otvaranja. Vaš instruktor će snimiti vaš skok, snimak će biti analiziran posle skoka u sklopu obuke, i možete kopiju da ponesete sa sobom. Moći ćete da skačete sa kamerom tek kada dobijete padobransku dozvolu, i vaš instruktor vam odobri nošenje kamere.

Šta ako padne kiša?

Padobranstvo, kao i svi vazdušni sportovi, je pod velikim uticajem meteoroloških prilika. Mnoge pojave, kao što su brzina vetra, tip i visina oblaka, ili bilo koji vid padavina mogu da uzrokuju odlaganje vašeg leta. Ukoliko vremenska prognoza nije idealna, javićemo vam dan pre vašeg skoka da li će termin vašeg skoka biti promenjen, ili možete da dođete na aerodrom, ali postoji verovatnoća da ćete morati da čekate da se vremenske prilike poboljšaju. Imajte na umu da su meteorološki uslovi za učenike restriktivniji od onih za sportiste.