fbpx

   

[email protected] +38162222909

ISPUNI ŽIVOTNI SAN

Skočili ste svoj prvi tandem skok i ne možete da izbacite taj osećaj iz glave? Ili ste sanjali o letenju ceo svoj život, ali ste odlučili da se sa prvim skokom iz aviona suočite sami. Bez obzira da li ste došli da skočite jednom i precrtate skok padobranom sa vaše liste želja, ili ste zainteresovani da dobijete dozvolu i postanete deo ovog sporta na duže staze, naši iskusni instruktori su tu da vas bezbedno sprovedu kroz osnovnu padobransku obuku, do vaše prve dozvole, i dalje.
Saznajte sve o različitim vrstama obuke koje nudimo u padobranskom klubu Feniks!

Vaša dvodnevna avantura osnovnog padobranskog kursa za 150€ uključuje:

  • Upoznavanje sa padobranskom opremom
  • Osnove upravljanja padobranom u vazduhu
  • Test osposobljenosti za prvi skok
  • Izvođenje prvog skoka padobranom sa 1200 metara
  • Neprestana veza instruktora i učenika putem radio stanice, do prizemljenja
  • Analiza skoka sa instruktorom, preuzimanje videa prvog skoka
  • Najuzbudljivije iskustvo u tvom životu

Cene se obračunavaju u dinarskoj protivvrednosti po kursu NBS na dan uplate.

 

Static Line kurs

U static line obuci prvo ćete savladati upravljanje kupolom, pa tek kasnije napredovati do veština slobodnog pada. Glavna prednost ovog načina obuke je to što od prvog skoka skačete samostalno i što je cena obuke manja od ostalih metoda. Proći ćete teorijsku obuku kroz koju ćete ovladati veštinom upravljanja kupolom, pravilima letenja na aerodromu (školski krug) i vanrednim procedurama u slučaju otkaza nekog dela opreme. Nakon toga, spremni ste za svoj prvi skok sa 1200 metara. Padobran će biti povezan sa avion trakom (tzv. gurtnom), koja automatski otvara padobran kada iskočite iz aviona. Nakon što se padobran otvori, instruktor će vas navoditi sa zemlje putem radio stanice. Sletećete, i nakon dva sata, kada vaš mozak napokon počne da procesuira prethodno iskustvo, shvatićete da ste sada u svetu padobranstva!

Nakon prvog skoka, narednih nekoliko skokova su tzv “simulacije”, kroz koje ćete vežbati položaj tela prilikom odvoja od aviona. Nakon što iskočite, povući ćete ručicu padobrana koja simulira otvaranje kupole, dok će vaš padobran i dalje otvarati gurtna. Nakon par uspešnih simulacija, bićete spremni za pravu stvar: Skočićete sa 1500 metara, izbrojati tri sekunde i samostalno otvoriti svoj padobran.

Kada savladate samostalno otvaranje padobrana, spremni ste za finalni deo vaše obuke-slobodan pad. Postepeno ćete povećavati visinu skoka do 3500 metara, i razvijati veštine slobodnog pada. U početku će vaš jedini zadatak biti da padate stabilno na stomaku, dok ćete kasnije napredovati do izvođenja raznih zaokreta, kontrole brzine propadanja, pa čak i rađenja salta. Kada sve to savladate, trebalo bi da ste stigli do 25. skoka da ste spremni za finalni korak do A dozvole – vaš prvi padobranski ispit!

 

Cena static line kursa

Nakon završetka Osnovnog padobranskog kursa, učenički skokovi u sklopu Static line kursa do A dozvole se naplaćuju po sledećem cenovniku.

Visina Cena
1200m 40€
1500m 45€
2000m 55€
3000m 65€
3500m 70€

Accelerated Freefall (AFF) kurs

Za razliku od static line obuke, AFF metodom obuke se razvijaju veštine slobodnog pada od prvog skoka. Glavna prednost ovog metoda obuke je da učenici koji dobiju A dozvolu AFF metodom obično lete bolje nego oni koji su do A dozvole došli preko static line-a, dok je glavni nedostatak povećana cena obuke u poređenju sa static line obukom. Proći ćete teorijsku obuku kroz koju ćete naučiti pravilan položaj tela u slobodnom padu, kako da otvorite vaš glavni padobran, veštine upravljanja kupolom, pravila letenja na aerodromu (školski krug), i vanredne procedure u slučaju otkaza nekog dela opreme. Nakon toga, izvešćete vaš prvi skok sa 3500 metara sa dva instruktora koji će se svo vreme držati za vas da bi osigurali da svo vreme padate stabilno u pravilnom položaju. Uradićete nekoliko simulacija otvaranja padobrana (dodirivanja ručice za otvaranje glavne kupole rukom, bez povlačenja ručice) i otvoriti vašu glavnu kupolu na 1500 metara. Nakon otvaranja padobrana, vaš instruktor će vas navoditi preko radio stanice do sletanja.

Tokom narednih nekoliko skokova ćete i dalje skakati sa dva instrukotra, neće vas oba držati sve vreme, ali će biti tu za slučaj da izgubite stabilnost. Kako budete savlađivali veštine slobodnog pada, počećete da skačete prvo samo sa jednim instruktorom a na kraju i samostalno.

Nakon što krenete sa samostalnim skokovima i više vam nije potreban da vas instruktor drži u toku slobodnog pada, savlađivaćete naprednije veštine slobodnog pada, kao što su zaokreti, kontrola brzine propadanja, pa čak i rađenja salta. Kada sve to savladate, trebalo bi da ste stigli do 25. skoka, i onda ste spremni za finalni korak do A dozvole – vaš prvi padobranski ispit!

Cena aff kursa

Skokovi u okviru AFF kursa se naplaćuju po sledećem cenovniku. AFF kurs uključuje teorijsku obuku, tako da nije potreban završetak Osnovnog padobranskog kursa pre početka AFF obuke.

Tip skoka Cena
AFF 1 – AFF 3
(Skokovi sa dva instruktora)
200€
AFF 4 – AFF 7
Skokovi sa jednim instruktorom)
150€

Nakon uspešnog završetka AFF kursa, učenički skokovi do A dozvole se naplaćuju po sledećem cenovniku.

Visina Cena
1200m 40€
1500m 45€
2000m 55€
3000m 65€
3500m 70€

Hibridni kurs

Hibridni metod obuke kombinuje najbolje karakteristike svih ostalih metoda padobranske obuke. Ovaj kurs je dizajniran da osposobi ljude za izvođenje složenih manevara u slobodnom padu (formacije sa drugim padobrancima) odmah nakon dobijana A dozvole. Proćićete teorijsku obuku kao u Static Line metodu obuke, i skočićete dva skoka sa 1200 metara na kojima će vam gurtna otvarati padobran. Ovi skokovi služe da vas nauče osnovnim veštinama upravljanja kupolom i da vas mentalno pripreme za osećaj letenja. Nakon toga odlazite u aerotunel i letite 30-60 minuta tokom kojih izvršavate vežbe po našem planu obuke. Ulasci u tunel traju po 2 minuta tokom kojih vaš instruktor stoji pored vas i ispravlja vaše greške (što nije moguće u vazduhu). To vam omogućava da razvijete veštine slobodnog pada bez stresa koji donose praćenje visine, i otvaranje padobrana.

Nakon povratka iz tunela, skočićete nekoliko skokova sa 3500 metara sa instruktorom koji će paziti da letite u stabilnoj poziciji. Ovi skokovi vas uče da veštine stečene u tunelu primenite tokom pravog skoka, razvijete svest o visini (koja u tunelu ne postoji) i savladate samostalno otvaranje padobrana. Nakon što uspešno savladate par vežbi sa instruktorom, biće vam dozvoljeno da skačete samostalno.

Nakon što krenete sa samostalnim skokovima i više vam nije potreban instruktor u toku slobodnog pada, savlađivaćete naprednije veštine slobodnog pada, kao što su zaokreti, kontrola brzine propadanja, prilazak drugom padobrancu, i rađenja salta (koje će vam, nakon iskustva u tunelu, pasti relativno lako). Kada sve to savladate, trebalo bi da ste stigli do 25. skoka, i onda ste spremni za finalni korak do A dozvole – vaš prvi padobranski ispit!

Cena hibridnog kursa

Hibridni kurs podrazumeva završetak Osnovnog padobranskog kursa (150€).

Cena sata letenja sa instruktorom u aerotunelu je 500€. U cenu nisu uračunati troškovi putovanja i smeštaja.

Cena skokova sa instruktorom (AFF 4 – AFF 7) je 150€ po skoku.

Nakon uspešnog završetka Hibridnog kursa, učenički skokovi do A dozvole se naplaćuju po sledećem cenovniku.

Visina Cena
1200m 40€
1500m 45€
2000m 55€
3000m 65€
3500m 70€

PRATI NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZA JOŠ ZANIMLJIVOG SADRŽAJA!

Prijavi se!

Za sve informacije o obukama koje organizujemo prijavi se slanjem imena i email adrese

Najčešće postavljena pitanja

Kako da se obučem za svoj prvi skok?

Trenerka ili druga odeća koja vam ne ograničava kretanje i patike su najbolji izbor za svoj prvi skok. Laka jakna je potreba ukoliko je hladno vreme. Odeća ne sme da bude preširoka, zato što višak materijala može prekriti ručice vašeg padobrana. Odeća sa kapuljačom nije dozvoljena pošto će vam kapuljača smetati u toku slobodnog pada, kao ni papuče ili sandale, zato što mogu izazvati probleme prilikom sletanja. Duga kosa bi trebalo da bude svezana, a nakit, mobilne telefone, i foto aparate treba ostaviti na zemlji.

Da li mogu da povedem porodicu i prijatelje sa sobom?

Dozvoljeno je da povedete vama drage ljude sa sobom na aerodrom, ali imajte na umu da će vaša obuka trajati veći deo dana, i da ljudi koji direktno ne učestvuju u obuci neće moći da budu u učionici, da bi se izbeglo ometanje. Vaša porodica i prijatelji vam se mogu pridružiti na livadi nakon vašeg prvog skoka.

Da li mi treba lekarsko uverenje za skakanje?

Potrebna vam je vozačka dozvola, lekarsko uverenje za vozačku dozvolu, ili vazduhoplovno lekarsko uverenje klase 2. Ukoliko patite od hroničnih oboljenja ili redovno uzimate lekove, konsultujte se sa vašim lekarom pre vašeg skoka.

Da li je potrebna neka priprema pre dolaska na aerodrom?

Potrebno je da dođete odmorni, i da imate lagan obrok pre dolaska na aerodrom. Vaša obuka za prvi skok će biti intenzivna, u interesu je vaše bezbednosti da budete maksimalno skoncentrisani, a umor i glad neće pomoći tme. Potrebno je da ponesete foto ispravu (ličnu kartu ili pasoš), kao i dokaz o zdravstvenoj sposobnosti – vozačku dozvolu, lekarsko uverenje za vozačku dozvolu, ili vazduhoplovno lekarsko uverenje klase 2.

Mogu li da ponesem mobilni telefon / kameru za snimanje skoka?

Ne dozvoljavamo našim učenicima da nose uređaje za snimanje skoka sa sobom, predmeti koji ispadnu sa nekoliko stotina metara mogu ozbiljno da povrede ljude na zemlji, a uređaji prikačeni na telo bez specijalnih nosača mogu da se zapetljaju za delove padobrana u toku procesa otvaranja. Vaš instruktor će snimiti vaš skok, snimak će biti analiziran posle skoka u sklopu obuke, i možete kopiju da ponesete sa sobom. Moći ćete da skačete sa kamerom tek kada dobijete padobransku dozvolu, i vaš instruktor vam odobri nošenje kamere.

Šta ako padne kiša?

Padobranstvo, kao i svi vazdušni sportovi, je pod velikim uticajem meteoroloških prilika. Mnoge pojave, kao što su brzina vetra, tip i visina oblaka, ili bilo koji vid padavina mogu da uzrokuju odlaganje vašeg leta. Ukoliko vremenska prognoza nije idealna, javićemo vam dan pre vašeg skoka da li će termin vašeg skoka biti promenjen, ili možete da dođete na aerodrom, ali postoji verovatnoća da ćete morati da čekate da se vremenske prilike poboljšaju. Imajte na umu da su meteorološki uslovi za učenike restriktivniji od onih za sportiste.